Välj rätt kattfoder

Postad i Katten

Att hålla sin katt i toppform är inte bara ett tecken på kärlek utan också ett rent krav då du som är kattslav har som främsta mål att tjäna din prins eller prinsessa till fullo. Maten är inte enbart en förutsättning för att missen ska leva och vara frisk utan också för att dess päls och sinnen ska vara på topp, men ibland kan det vara svårt att veta vad som passar bäst.

Det två främsta sorternas kattmat är antingen våt- eller torrfoder, och även om dessa huvudgrupper har många underkategorier är det viktigt att förstå deras för- och nackdelar. Varje katt har ju olika behov men också preferenser, precis som vi människor, och de kan dessutom ändras under livets gång.

Torrfoder

Torrfoder är för många det enklaste alternativet då det kan stå framme länge och katten därför har mat under arbetsdagarna då matte eller husse inte är hemma. Det finns både billiga och dyra varianter, men över lag brukar veterinärer säga att den här typen av foder är packade med mer näring än konserver. En annan fördel är att torrfoder motverkar tandsten och medan det finns tandblekning för människor så brukar katten få gulare tänder med åldern. När katten knaprar i sig det torra fodret gnuggas och skrapas tänderna naturligt, och med det behöver den färre veterinärbesök när det kommer till munhälsan.

Tyvärr finns det också en del nackdelar med torrfoder, och den främsta är att den här typen av kattmat brukar innehålla en hel del stärkelse. Det gör kattens behov av vatten större men då katter över lag är ganska dåliga på att dricka händer det lätt att den får problem med urinblåsan, framför allt små kristaller som kan blockera urinvägarna och i värsta fall få dödlig utgång. Se därför alltid till att din katt har tillgång till mer än en vattenkälla i hemmet och att vattnet alltid är friskt.

Våtfoder

Våtfoder brukar komma i påsar eller konservburkar och är gjort på nötkött, fågel eller fisk. Det här fodret bidrar stort till kattens vätskebehov, och brukar också vara bra för att hålla kattens vikt nere. Å andra sidan är den här maten inte alltid lika näringsrik då mycket av innehållet består av slaggprodukter. Katter som bara äter våtfoder får oftare problem med tänderna, och därför bör de komma till veterinären för regelbunden rengöring.

Specialfoder

De flesta veterinärer brukar rekommendera att man ger katten både våt- och torrfoder men att man gör det vid skilda tillfällen på dagen. Vissa katter behöver specialmat, exempelvis om de måste gå ner i vikt eller om de har diabetes, och det finns idag också en hel del torrfoder utan spannmål eller för mycket stärkelse. Konsultera alltid en veterinär så att kattens individuella behov kan mötas.